Steepen the curve: Jong talent draagt bij aan versnelling van het corona-vaccinatieproces

Steepen the curve: Jong talent draagt bij aan versnelling van het corona-vaccinatieproces

Lars Hoffman

Lars Hoffman

     

It's no secret that ORMIT trainees take on some of the toughest challenges. When the Dutch public health organisation GGD West-Brabant was looking to find optimisations in the Covid-19 vaccine rollout, it called on some of the Netherlands' largest companies with proven expertise in effective supply chain management. Read how one of our business partners responded to the call and involved ORMIT trainee Lars Hoffman to contribute towards this critical mission (Blogpost in Dutch).

Op een vrijdagmiddag werd ik gebeld door mijn Talent Development Manager. Eén van haar contactpersonen bij ASML had samen met een hoogleraar van Tilburg University het initiatief genomen om hun expertise op het gebied van supply chain in te zetten om het ietwat stroeve vaccinatieproces in Nederland te versnellen. Ze hadden hiervoor een team samengesteld van mensen van onder andere Heineken, ING, ASML en Vanderlande en wilden hier graag een ORMIT’er bij hebben. Of ik maandag kon beginnen. Het overviel me een beetje maar natuurlijk wilde ik graag meewerken aan dit project! De perfecte kans om met interessante bedrijven samen te werken, veel te leren en natuurlijk mijn steentje bij te dragen aan het verhelpen van de coronacrisis.

 

Steepen the Curve

Binnen het Steepen the Curve project werd er samengewerkt met het Ministerie van Volksgezondheid, RIVM en diverse GGD's (Gemeentelijke Gezondheidsdienst, nvdr). Dit sub-project met GGD West Brabant bestond uit 2 onderdelen. Het eerste deel richt zich op het optimaliseren van de prikstraten om meer prikken per uur te kunnen zetten, het tweede deel op het versnellen van de onboarding van nieuwe GGD-medewerkers die daadwerkelijk de prikken kunnen zetten. Met ons team richtten we ons op het tweede onderdeel: de onboarding.

Doel van onze opdracht: ervoor zorgen dat de honderden extra mensen die de GGD moet gaan aannemen op tijd klaar zijn om te kunnen vaccineren. Hiervoor is een versnelde onboarding van deze nieuwe medewerkers nodig. Onze eerste uitdaging was de time constraint: het idee was om in een sprint van drie dagen met resultaten te komen. Het was daarom belangrijk om zo snel mogelijk het huidige onboardingsproces in kaart te brengen, te kijken waar de bottlenecks zitten en deze eruit zien te krijgen.

 

Een snellere onboarding

Dat bracht ons tot de tweede uitdaging: informatie. Voor het in kaart brengen van de onboarding hebben we verschillende mensen gesproken en op die manier het hele proces aan elkaar gepuzzeld. Enige probleem: omdat iedereen een nét iets ander beeld heeft van het geheel, lag volgens iedereen de bottleneck ergens anders. Dit maakte het een nog grotere uitdaging.

Toch hebben we aan het eind van de driedaagse sprint een aantal duidelijke en bruikbare verbetervoorstellen kunnen presenteren, voornamelijk door een focus op het minimaliseren van verspilling – een belangrijk onderdeel van Lean. Eén van de factoren die daaraan heeft bijgedragen is de combinatie van mensen uit verschillende disciplines. Met de expertise op het gebied van supply chain, de efficiëntie van Lean en de frisse blik van een ORMIT’er wisten we ons te focussen op de juiste processtappen, de goede vragen te stellen en met efficiënte verbeterideeën te komen.

Toch is de grootste succesfactor van dit project de positiviteit geweest, zowel van ons team als van de mensen van de GGD West-Brabant. Ondanks de crisissituatie en de enorme hoeveelheid werk waar de GGD’ers mee te kampen hebben, was iedereen enthousiast om mee te werken aan het project en ons een inkijk in hun onderdeel van het proces te geven. En ondanks dat we zelf soms in een situatie zaten die niet op te lossen leek – zeker in de korte tijd die we hadden – bleef iedereen optimistisch en oplossingsgericht. En dat heeft tot een mooi eindresultaat geleid!

 

Over Lars

Mijn naam is Lars Hoffman, 24 jaar oud en ik ben drie maanden geleden gestart met het Young Graduate Traineeship van ORMIT. Ik woon in Nijmegen waar ik bedrijfskunde heb gestudeerd, en doe momenteel een opdracht voor DSM. Binnen deze opdracht begeleid ik de integratie van een overgenomen bedrijfsonderdeel. Ik krijg veel energie van een goede team spirit en het samen behalen van successen. Met mijn open houding zorg ik dat iedereen gehoord wordt, iets wat cruciaal is om tot goede resultaten te komen!